Provincie wimpels
Elke provincie heeft een eigen wimpel, we hebben ze allemaal in voorraad. Bekijk ze hieronder allemaal of

Veelgestelde vragen
Wanneer mag een provincie wimpel uithangen?
Wimpels zijn niet opgenomen in de vlaginstructies en mogen dus altijd in top hangen.
Welke lengte wimpel heb ik nodig?
Voor provincie wimpels is er geen richtlijn. Voor de Nederlandse wimpel hanteren we de helft van de lengte van de vlaggenmast. Dit kun je voor een provincie wimpel ook aanhouden, mits deze maat beschikbaar is.
Wat is de levensduur van een provincie wimpel?
De gemiddelde levensduur van een wimpel ligt op 6 tot 12 maanden. Dit is afhankelijk van de locatie en weersomstandigheden.
Hoe zijn jullie provincie wimpels afgewerkt?
Onze provincie wimpels zijn gemaakt van scheepvaartsdoek (155 gr/m2) en voorzien van een zoom met een dubbele stiknaad. Afhankelijk van het type wimpel is deze voorzien van een stokje met rubberen uiteinden, of met koord en lusje.
Een provincie wimpel in uw vlaggenmast
In Nederland, waar trotse provinciale identiteiten bloeien, bieden provincie wimpels een unieke manier om lokale trots te tonen. Elke provincie heeft zijn eigen vlag en wimpel, met kleuren en symbolen die een rijke geschiedenis vertegenwoordigen. Niet alleen bij overheidsgebouwen, maar ook bij bedrijven en particuliere woningen wappert de provinciewimpel, waardoor een gevoel van lokale betrokkenheid en trots op de eigen provincie wordt weergegeven. Bij Vlaggen Unie begrijpen we de waarde van deze symbolen en bieden we een breed assortiment provinciewimpels van hoogwaardige kwaliteit.
De historie van provincie wimpels
Het hijsen van provinciewimpels is diep geworteld in de Nederlandse geschiedenis, met zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In een zoektocht naar politieke stabiliteit en nationale symbolen werd de oranje wimpel gehesen, maar door de jaren heen evolueerde de betekenis ervan. Tegenwoordig is de oranjekleurige wimpel sterk verbonden met het Koningshuis en wordt deze alleen op specifieke dagen gehesen. In tegenstelling tot de oranje wimpel hebben de 12 provinciewimpels geen restricties en worden ze vaak gebruikt om trots voor de eigen achtergrond te tonen.
Voor iedere provincie een wimpel
Sinds ongeveer 1955 heeft elke van de 12 provincies in Nederland zijn eigen vlag en wimpel gekregen. Flevoland, als jongste provincie toegevoegd in 1985, draagt bij aan deze kleurrijke mix van regionale identiteiten. Deze symbolen vertellen fascinerende verhalen over de geschiedenis, cultuur en identiteit van elke regio. De provinciewimpel is meer dan slechts een stuk stof, het is een uiting van verbondenheid met het lokale erfgoed en een viering van de eigenheid van elke provincie. Bij evenementen, dorpsfeesten en buurtbijeenkomsten wappert de provinciewimpel als een baken van lokale trots en samenhorigheid.
Het protocol van de provincie wimpel
Wat de provincie wimpel extra bijzonder maakt, is dat deze altijd in top mag hangen. Of het nu in combinatie is met een bedrijfsvlag, de Nederlandse vlag of de provincie vlag. Er geldt voor een provincie wimpel geen speciaal vlagprotocol. Dit geeft individuen en bedrijven de vrijheid om het hele jaar door hun lokale trots te tonen met de provinciewimpel. In ons assortiment vindt u diverse provinciewimpels, van het Friesland met zijn karakteristieke pompeblêden tot Limburg, Zuid-Holland en Zeeland met de trotse leeuw.
Specificaties van de provincie wimpel
De provincie wimpels, net als de oranje wimpel, zijn vervaardigd van hoogwaardig 155 gr/m2 premium vlaggendoek. Deze zware scheepvaartdoek zorgt voor een lange levensduur, zelfs bij blootstelling aan verschillende weersomstandigheden. U heeft tijdens het bestellen de keuze voor een stokje met rubberen doppen en een koord met wartel, of een koord met lus. De draaibare wartel voorkomt dat de wimpel om de mast krult, en de toegevoegde rubberen dopjes maken van de provincie wimpel een 'fluisterwimpel,' wat betekent dat hinderlijk tikgeluid tegen de vlaggenmast wordt geminimaliseerd. Wilt u helemaal geen getikt dan kiest u voor de variant zonder stokje.
De verschillende provincie wimpels
Elke provincie in Nederland heeft zijn eigen vlag, die meestal bij officiële gelegenheden wordt gehesen. Daarnaast zijn er provincie wimpels ontworpen, zonder officiële status, waardoor ze te allen tijde gehesen kunnen worden zonder specifieke vlaginstructies. Laten we een kijkje nemen naar enkele bijzondere kenmerken van specifieke provinciewimpels:
Wimpel Noord-Brabant - Brabants bont met schaakbordpatroon. De Brabantse wimpel is natuurlijk gebaseerd op de vlag. Noord-Brabant heeft een van de oudste vlaggen van Nederland. De vlag was al in gebruik tijdens de Middeleeuwen.
Wimpel Gelderland - Drie banen in de kleuren blauw, geel en zwart. De kleuren van de wimpel kwamen uit het wapen van de provincie. Deze was samengesteld uit de wapenschilden van Gelre en Gulik. In beide wapenschilden zat een leeuw. Uiteindelijk werd de vlag een driekleur zonder wapen. De provincie wimpel dus automatisch ook.
Wimpel Zuid-Holland - De wimpel van Zuid-Holland bestuurt uit een rode leeuw op een gele achtergrond. Een leeuw is al eeuwen een symbool dat verbonden is met Nederland. In tegenstelling tot de vlag zit er op de wimpel een rode baan die van onder naar boven loopt.
Wimpel Noord-Holland - De wimpel is een combinatie van kleuren uit het wapen van Holland en West-Friesland. Het bestaat uit 3 banen in de kleuren geel, rood en blauw.
Wimpel Zeeland - Een van de meest herkenbare wimpels is die van Zeeland. Golvende banen in blauw en wit. Bovenin staat het wapenschild met hierop de zee en een klimmende leeuw.
Wimpel Utrecht - De wimpel kenmerkt zich door de witte en rode baan. De bovenste helft van de wimpel is wit, met helemaal bovenin een rood vlak met wit kruis. Het onderste deel van de wimpel is rood.
Wimpel Friesland - Iconisch en waarschijnlijk de meest herkenbare wimpel is die van Friesland. Blauwe-witte banen met hierin rode pompeblêden. De officiële vastlegging van de vlag vind plaats in 1957, maar aan het einde van de 19e eeuw werd al beschreven dan de vlag geen harten bevat, maar pompeblêden.
Wimpel Overijssel – De wimpel van de provincie Overijssel bevat 3 kleuren, namelijk rood, blauw en geel. Waar de meeste vlaggen en wimpels bestaan uit strakke lijnen heeft de wimpel van Overijssel in het midden een golvende blauwe lijn.
Wimpel Groningen - De wimpel van Groningen is uiteraard ook afgeleid van de vlag. De bestaat uit blauwe en rode vlakken in hoeken, waardoor en een wit kruis ontstaat. In dit kruis staat vervolgens een groen kruis. Het kruis staat voor de handelsgeschiedenis met Scandinavië, waar alle landen vlaggen een kruis hebben.
Wimpel Drenthe – In de kleuren van het aardsbisdom van Utrecht, dat Drenthe destijds bestuurde. De zwarte toren herinnert nog aan deze tijd. De wimpel is verder voorzien van 6 sterren welke refereren naar Diever, Beilen, Rolde, oostermoer, Zuidenveld en Noordenveld.
Wimpel Limburg – De wimpel heeft 3 banen die van boven naar beneden lopen in de kleuren geel, blauw en wit. Iedere kleur heeft zijn eigen betekenis. Wit staat voor de vlakke zandgrond, geel voor de heuvels en blauw voor de maas die door de provincie stroomt. Op de Limburgse wimpel staat daarnaast een rode leeuw afgebeeld. Deze verwijst naar het voormalig Hertogdom Limburg.
Wimpel Flevoland – Ook onze jongste provincie heeft een eigen provincie wimpel. Bij deze wimpel heeft iedere kleur een eigen betekenis. Groen staat voor het grasland van de provincie en blauw voor het water waaruit de provincie is ontstaan. In het midden zit een gele, golvende baan die symbool staat voor het golvende koolzaad en de akkervelden van de provincie. De witte lelie is een verwijzing naar ingenieur Cornelis Lely, de grondlegger van Flevoland.
Provincie wimpels als lokale identiteit
De provinciewimpels zijn een uitdrukking van lokale identiteit en trots, die hun eigen unieke geschiedenis en betekenis dragen. Bij Vlaggen Unie begrijpen we het belang van deze symbolen en bieden we hoogwaardige provinciewimpels om deze trots te vieren. Of het nu gaat om de rijke geschiedenis van Noord-Brabant, de kleurrijke banen van Gelderland of de symboliek van Friesland met zijn pompeblêden, onze provinciewimpels zijn ontworpen om deze unieke verhalen te weerspiegelen. Vele kiezen er dan ook voor om het gehele jaar een wimpel in de mast te hangen en deze tijdens Nationale feestdagen aan te vullen met de Nederlandse vlag.