Uw winkelwagen is leeg...
De vlag van Litouwen heeft drie horizontale banen in de kleuren geel, groen en rood. De afmetingen van de vlag zijn officieel vastgesteld in 2004 op de verhouding 3:5. De kleuren hebben een achterliggende symboliek. Het geel staat voor de gele graanvelden van Litouwen, het groen voor het platteland De kleur rood tenslotte vertegenwoordigt het bloed dat in de loop der eeuwen is gevloeid voor Litouwen.
Litouwen maakte na de Tweede Wereldoorlog deel uit van de Sovjet Unie. Het land was tijdens deze oorlog bezet door zowel de Duitsers als de Russen. Nadat Duitsland de oorlog verloren had, werd Litouwen, samen met de andere twee Baltische staten Letland en Estland, ingelijfd bij de Sovjet Unie. Eind jaren tachtig van de 20e eeuw kwam er steeds meer roep om onafhankelijkheid. Toen de Sovjet Unie uiteen viel, werd Litouwen weer een zelfstandig land. De Litouwse vlag werd in 1989 ontworpen en in gebruik genomen. Enkele jaren later werd deze vlag officieel vastgesteld als zijnde de vlag van Litouwen.
Litouwen was in het verleden een welvarend land. Het land was toen veel groter dan het huidige grondgebied. Na de overheersing door Rusland werd Litouwen in 1990 zelfstandig, als eerste van de drie Baltische staten. Sinds 2004 is Litouwen lid van de Europese Unie. Het land is voor de energievoorziening nog sterk afhankelijk van Rusland. Het land wil deze afhankelijkheid liever verminderen en betrekt daarom ook vloeibaar gas uit Noorwegen. Litouwen heeft geografisch gezien het middelpunt van Europa binnen zijn landsgrenzen liggen.
Litouwen is een van de landen in Europa die in de eerste jaren van de 21e eeuw te maken had met een afname van de bevolking. Dit kwam vooral door emigratie nadat het land zelfstandig werd en toetrad tot de Europese Unie. Door het vrije verkeer van goederen en personen kunnen de Litouwers zich nu vrij in een ander Europees land vestigen. Naast de Litouwers woont in het land ook een relatief grote populatie Russen en Polen. De Polen wonen vooral in het deel van Litouwen dat aan Polen grenst. De russen zijn in Litouwen gaan wonen ten tijde van de Sovjet Unie. Sinds 1 januari 2015 is de euro in Litouwen de officiële munt. Het land voldeed in 2014 ruimschoots aan de eisen om de munt te mogen invoeren met een lage inflatie, een begrotingstekort van 2,1% en een staatsschuld van 39% van het bruto binnenlands product. Met Klaipeda heeft Litouwen een zeehaven die het gehele jaar ijsvrij is. Daarom speelt het land een belangrijke rol voor het personenvervoer over de Oostzee.
(11,50 incl. BTW)
11,95
(14,46 incl. BTW)
6,50
(7,87 incl. BTW)
9,50
Offerte aanvragen
De vlag van het land heeft drie horizontale banen in de kleuren geel, groen en rood.
Bedankt! We hebben je bericht in goede orde ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.