Welke vlaggen zijn populair?

  • Geplaatst op
  • 0
Welke vlaggen zijn populair?

Er zijn honderden verschillende soorten vlaggen. Sommige vlaggen zijn erg bekend, andere vlaggen kent vrijwel niemand. Bent u benieuwd welke vlaggen het populairst zijn? Lees dan snel verder, want wij beschrijven deze vlaggen in dit artikel.

 

De nationale vlag van de Verenigde Staten: Stars & Stripes

De populairste vlag is zonder twijfel de vlag van de Verenigde Staten. Dit zal u zeker niet verbazen, want de vlag van de Verenigde Staten wordt het meest gebruikt. In Nederland worden vlaggen voornamelijk gebruikt door de overheid, maar in de VS hebben veel burgers ook meerdere vlaggen in huis. Door het veelvuldige gebruik van de vlag, is deze erg bekend.

De vlag van de Verenigde Staten bestaat uit rood met witte strepen en een blauw vlak met witte sterren. Deze 50 sterren staan symbool voor de staten van de VS. Als u bovenaan begint, ziet u zeven rode strepen die onderbroken worden door zes witte banen. De kleuren staan om en om op de vlag. De dertien banen in totaal staan symbool voor de van origine dertien kolonies die het land telde, nadat ze onafhankelijk werden van het Verenigd Koninkrijk in 1776.

 

Een vlag met grote symbolische waarde voor Amerika

De ‘Stars & Stripes’ vlag van de VS is van grote symbolische waarde voor de Amerikanen. Voor veel Amerikanen geldt de vlag als een teken van de onafhankelijkheid van hun land, maar zeker ook voor de vrijheden en rechten die alle Amerikaanse burgers volgens de grondwet genieten in hun land. Veel Amerikanen zweren derhalve ook trouw aan de Amerikaanse vlag. Voor het ontwerp van de vlag gelden bepaalde regels, waarin onder andere vermeld staat wat voor kleur er gebruikt dient te worden voor de originele vlag en hoe de verhoudingen zijn.

De Verenigde Staten kennen instructies voor het gebruik van de vlag, maar het is geen misdaad als de mensen zich daar niet aan houden. Er bestaat ook nagenoeg geen toezicht op de naleving van de regels, zodat het voor iedereen mogelijk is om te allen tijden een vlag te hijsen. Bij overheidsgebouwen hangt de Amerikaanse vlag het gehele jaar door en ook bij bezienswaardigheden of speciale locaties zal deze niet ontbreken. Amerikanen zijn trots op hun land en vlag en dat laten ze ook zien.

 

Wijzigingen in de vlag

Het zal u zeker niet verbazen dat de Amerikaanse vlag in de loop der tijden diverse malen veranderd is. Dit heeft zeer zeker ook te maken met het feit dat er steeds meer staten deel uit gingen maken van het land en iedere staat ook toegevoegd werd met een eigen ster. De huidige versie bestaat reeds sinds 1960. Als er nieuwe sterren toegevoegd werden aan de vlag omdat er nieuwe staten toetraden, gebeurde dat altijd op Independence Day, 4 juli. De oorspronkelijke vlag die in 1776 gebruikt werd - nadat de VS onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk - verwijst duidelijk nog naar de band met het laatste land. De dertien horizontale banen staan er wel op, maar in plaats van de sterren in het vierkant stond op deze plek linksboven de vlag van het Verenigd Koninkrijk.

Een jaar later werd deze uitvoering reeds vervangen door een vlag met sterren, waarbij de eerste versie ook dertien sterren telde. De meeste van de 50 steden van de VS traden reeds toe in de negentiende eeuw en sommigen volgden elkaar in rap tempo op. Het patroon van de sterren is inmiddels vastgelegd, maar in de beginperiode waren er verschillende versies in omloop van de vlag.

 

De vlag van het Verenigd Koninkrijk

Een andere zeer populaire vlag, is de vlag van het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk omvat de landen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De vlag van het Verenigd Koninkrijk staat bekend onder de naam Union Flag of Union Jack en wordt in alle landen van het Britse Gemenebest gebruikt.

 

De historie van de vlag

De Union Flag bestaat uit een recht en een schuin kruis, in de kleuren wit met rood op een blauwe achtergrond. De vlag werd voor de eerste keer gebruikt in 1606 en gevormd door twee vlaggen met elkaar te combineren. Zo werd de vlag van Engeland - een rood kruis op een witte achtergrond - gewoon op de vlag van Schotland - een schuin blauw kruis op een witte achtergrond - geplakt. Wales behoorde op dat moment al tot Engeland; daarom werd de vlag daarvan niet meegenomen in het ontwerp. Het huidige ontwerp van de vlag stamt uit het jaar 1801, toen de vlag van Ierland aan het ontwerp toegevoegd werd. De vlag van het Verenigd Koninkrijk is feitelijk geen nationale vlag, maar wordt wel op die manier gebruikt en verwijst zeker ook naar het Engelse koningshuis.

 

Invloed op de vlaggen van andere landen

De vlag van het Verenigd Koninkrijk is verwant aan een groot aantal andere vlaggen. Dit zijn de vlaggen van Ierland, Schotland en Engeland (zoals hierboven uitgelegd), maar ook de vlaggen van Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji en Tuvalu. Dit komt omdat het Verenigd Koninkrijk in het verleden macht heeft gehad in deze landen. De landen hebben een eigen vlag, maar hun vlaggen lijken nog wel een beetje op de vlag van het Verenigd Koninkrijk.

 

Andere landen met bekende vlaggen

Er zijn veel meer vlaggen die uiterst bekend zijn of een lange historie kennen. Op internet vindt u tal van voorbeelden van landsvlaggen die veel gebruikt worden. U kunt hierbij naast de twee genoemde landen bijvoorbeeld ook nog denken aan landen zoals Frankrijk, Duitsland, Spanje, Nederland, Italië, Zwitserland, de Scandinavische landen, Japan of China.

Niet voor iedereen is dezelfde vlag even populair, maar landsvlaggen worden vaak wel over de grens gebruikt in andere landen. Een bedrijf dat Italiaanse producten verkoopt, kan bijvoorbeeld de Italiaanse vlag gebruiken. Een particulier die heel veel van Amerika houdt, kan een Amerikaanse vlag aanschaffen. U komt een nationale vlag dus niet alleen in het betreffende land tegen, maar soms ook over de grens.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.