
De regenboogvlag wordt veelal gebruikt in de LGBTQ+ community wereldwijd. Deze staat symbool voor de diversiteit binnen deze gemeenschap. Zoals dit bij veel vlaggen het geval is, heeft ook bij de regenboogvlaggen iedere kleur een eigen betekenis. In deze blog lees jij alles wat je wil weten over deze kleurrijke vlag en de diepe betekenis die deze met zich meedraagt.
Geschiedenis regenboogvlag
Tegenwoordig wordt de regenboogvlag wereldwijd erkend als de vlag die hoort bij de LGBTQ+ gemeenschap, maar de oorsprong gaat veel verder terug. Ondanks dat veel bevolkingsgroepen en bewegingen de vlag gebruikt hebben, gaat de oorsprong terug naar de indianen in het centrale Andesgebergte en het Boliviaanse Amazone Regenwoud. Het embleem droeg de naam Wiphala.
In Europa werd een regenboogvlag gebruikt door de opstandige boeren tijdens de Duitse Boerenoorlog van 1524-1525. Theoloog Thomas Müntzer werd vaak afgebeeld met de vlag in zijn hand. Deze stond symbool voor Gods heerlijkheid, eenheid en vrede.
Enkele eeuwen later dook de regenboogvlag op bij de Amerikaanse dominee James William van Kirk. Hij ontwierp een regenboogvlag die de internationale wereldvrede moest symboliseren. De dominee schonk de vlag in de Verenigde Staten en West-Europa aan veel vorsten en politici. In 1913 kwam hij naar Den Haag voor de opening van het vredespaleis. Lange tijd stond de vlag symbool voor vrede.
Vanaf de jaren 70 wordt de regenboogvlag omarmd door de homobeweging. De lgbtq vlag wordt veelal getoond bij de gay pride parades en homobars. Deze staat sindsdien symbool voor de homo’s, lesbiennes en alle aanverwante seksuele minderheden. Deze regenboogvlag werd in 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker en had 8 banen met ieder hun eigen betekenis. Vanaf 1979 tot de dag van vandaag bestaat de vlag nog uit 6 kleuren.
Betekenis regenboogvlag
Zoals dit vaak het geval is bij vlaggen, staat iedere kleur ergens symbool voor. Zo ook bij de regenboogvlag van Gilbert Baker. Deze lgbtq vlag bestond oorspronkelijk uit 8 kleuren.
• Roze - seks
• Rood - leven
• Oranje - geneeskracht
• Geel - zonlicht
• Groen - natuur
• Turkoois - magie
• Blauw - kalmte
• Violet - geest
Later zijn de kleuren roze en turkoois uit de vlag verdwenen.
Regels regenboogvlag
De vlag heeft een sterke verbondenheid met de LGBTQ+ gemeenschap en wordt vaak gehesen om de solidariteit te tonen en aandacht te vragen voor deze gemeenschap. Vaak gebeurt dit tijdens speciale evenementen zoals de Gay Pride, Roze Zaterdag, Coming Out Day of Pride Amsterdam. Voor de regenboogvlag geldt geen vlaginstructie en mag dus op ieder moment getoond worden.
Andere varianten
Naast de bekende regenboogvlag met de 6 kleuren, heeft vrijwel iedere stroming binnen de gemeenschap zijn eigen vlag. Zo is er een transgender vlag in de kleuren lichtblauw, licht roze en wit of een vlag intersekse die volledig geel is met een paarse cirkel in het midden. De vlag die iedere groep binnen de gemeenschap bevat is de progress intersekse vlag. Van alle lgbtq+ vlaggen is dit de meest kleurrijke vlag.
Bestel je regenboogvlag bij Vlaggen Unie
Bij ons vind je een breed assortiment met regenboogvlaggen en profiteer jij van:
✓ Scherpe prijzen
✓ Hoogwaardige kwaliteit
✓ Snelle levering