
Geschiedenis provincie vlaggen
Hoewel de meeste provincievlaggen al tientallen of zelfs honderden jaren gebruikt worden, zijn deze pas officieel vastgesteld na de 2e Wereldoorlog. Het was op 19 februari 1947 dat de Drentse provincievlag als eerste officieel werd vastgesteld. In de jaren daarop volgden steeds meer provincies het voorbeeld van Drenthe. Met als laatste provincie natuurlijk Flevoland. Toen anderen hun vlag vastgesteld, bestond deze provincie nog niet. De provincievlag Flevoland werd op 15 februari 1989 officieel vastgelegd.
Betekenis provincie vlaggen
Zoals dit bij vrijwel alle vlaggen gebruikelijk is, hebben de provincievlaggen ook een achterliggende betekenis. Vormen en kleuren staan symbool voor streken of gebeurtenissen die verband houden met de betreffende provincie.
Vlag provincie Groningen
De provincievlag van Groningen werd op 17 februari 1950 vastgelegd en is te herkennen aan de 2 rode en 2 blauwe rechthoeken die gescheiden worden door een wit kruis. Op dit witte kruis is een groen kruis geplaatst. Het kruis refereert aan de handelsrelatie met Scandinavië, waar alle landen een kruis in hun vlag hebben. Verder is de vlag gebaseerd op de vlag en het wapen van de Ommelanden. De huidige vlag is ontworpen door Jan Tuin, die later burgemeester van Groningen werd.
Vlag provincie Friesland
De Friese vlag is één van de meest bekende provincievlaggen van Nederland. Deze vlag werd op 9 juli 1957 officieel vastgesteld. De vlag bestaat uit 4 kobaltblauwe en 3 witte diagonale banen. In de witte banen vind je 7 rode pompeblêden die volgens de 16e-eeuwse geleerde Suffridus Petrus verwijzen naar de Zeven Friese Zeelanden die door 3 waterstromen van elkaar gescheiden waren. Het patroon van de Friese vlag zie je overal in de provincie terugkomen. Friezen voelen dan ook een grote verbondenheid met hun eigen provincievlag.
Vlag provincie Drenthe
De witte vlag met 2 rode horizontale banen, zwarte toren in het midden met aan beide kanten 3 rode sterren is de officiële vlag van de provincie Drenthe. Deze werd vastgelegd op 19 februari 1947 en is daarmee de oudste provincievlag van Nederland. Rood en wit zijn traditionele Saksische kleuren en tevens van het aartsbisdom Utrecht, waar het bestuur van Drenthe lange tijd deel van uitmaakte. De zwarte toren verwijst naar het kasteel van Coevorden. De burggraven van Coevorden handhaafden de wet namens de bisschop van Utrecht. Beide provincies delen hun geschiedenis, wat je terugziet in de provincie vlaggen. De provincievlag Drenthe heeft dezelfde kleurstelling als die van de provincie Utrecht.
Vlag provincie Utrecht
De vlag van provincie Utrecht werd op 15 januari 1952 vastgesteld, nadat de Hoge Raad van Adel de provincie adviseerde om een eigen vlag aan te nemen. De vlag bestaat uit 2 horizontale banen, waarbij de bovenste wit en de onderste rood is. In de linkerbovenhoek staat een rood vierkant met een wit kruis er doorheen. De provincie Utrecht vlag is tot de dag van vandaag één van de minst populaire en bekende provincievlaggen.
Provincie Gelderland vlag
Dwars door ons land loopt de provincie Gelderland, met zijn eigen provincievlag. De vlag Gelderland is vastgesteld op 15 april 1953 en is te herkennen aan de 3 horizontale banen in de kleuren blauw, geel en zwart. Deze kleuren zijn afgeleid van het wapen van Gelderland. Deze toont een gouden leeuw op een blauw schild en een zwarte leeuw op een gouden achtergrond. Uit onderzoek werd aangetoond dat ongeveer ⅔ van de gelderlanders hun eigen provincievlag niet kent. De Gelderse vlag is dan ook één van de minst populaire provincievlaggen.
Provincievlag Overijssel
Op 21 juli 1948 werd de vlag van Overijssel officieel vastgelegd. Deze vlag bestaat uit 5 horizontale banen, waarbij de middelste blauwe baan een golfbeweging maakt. Deze baan symboliseert de rivier de IJssel. De gele en rode strepen beelden de historische band met het gewest Holland uit. Rood en geel zijn de kleuren van de wapen van Holland.
Vlag van provincie Brabant
Het schaakbordpatroon met 24 vakken in de kleuren rood en wit werd op 21 januari 1959 vastgesteld als officiële vlag van Noord-Brabant. De vlag wordt al gebruikt sinds de middeleeuwen, maar werd aan het einde van de 19e eeuw vervangen door een gouden leeuw op een zwarte achtergrond. Tijdens de viering van het 750-jarig bestaan van ‘s-Hertogenbosch keerde de vlag terug tijdens de vlaggenparade. Van alle provincievlaggen is die van Brabant één van de meest verkochte.
Provincievlag Limburg
De vlag van provincie Limburg Nederland is te herkennen aan de 3 horizontale banen wit, donkerblauw en geel. Hierop staat over de hele breedte een rode leeuw met dubbele staart afgebeeld. De kleuren zijn te herleiden naar het wapen het Hertogdom Limburg. De vlag van Limburg werd officieel vastgesteld op 28 juli 1953 door de provinciale staten.
Producten in dit artikel
Vlag van de provincie Zeeland
De vlag met de meeste symboliek is misschien wel die van provincie Zeeland. De vlag wisselt blauw met witte golven af, die geheel toepasselijk symbool staan voor het water. In het midden staat een wapen waarin een rode leeuw afgebeeld is die half in het water staat. Hoewel de vlag officieel vastgesteld werd op 14 januari 1949, verwierf het internationale bekendheid door de watersnoodramp in 1953. De rode leeuw werd ineens het symbool van de Zeeuwen die vochten tegen het water. Nog steeds is de vlag van Zeeland één van de meest bekende vlaggen in Nederland.
De vlag van Zuid-Holland
Net boven de provincie Zeeland vinden we Zuid-Holland terug. De provincie voerde vanaf 22 juni 1948 een vlag die bestond uit 3 horizontale banen in de kleuren geel, rood, geel. Tientallen jaren later werd besloten de vlag te wijzigen. Dit werd ingegeven door de wens om de traditionele Hollandse symboliek meer aandacht te geven. Op 1 januari 1986 werd de vlag van Zuid-Holland officieel gewijzigd naar een gele vlag met daarop een rode leeuw. Dezelfde leeuw die in meer provincievlaggen terug te vinden is.
De vlag van Noord-Holland
Een van de minst bekende vlaggen is die van Noord-Holland. De vlag heeft 3 horizontale banen in de kleuren geel, rood en blauw. De kleuren komen uit de wapens van Holland en West-Friesland en werd op 22 oktober 1958 officieel aangenomen door de Gedeputeerde Staten. Ondanks dat de provincie het op één na hoogste inwoneraantal heeft, is de vlag nauwelijks bekend. Dit komt mede door het grote aantal immigranten, zowel van buiten als in Nederland. Inwoners voelen een grotere verbinding met de stad waarin zij wonen dan met de provincievlag van Noord-Holland.
Provincievlag Flevoland
De jongste provincievlag is die van Flevoland. Nu is dit niet vreemd natuurlijk. Toen de meeste provincievlaggen werden vastgesteld bestond de provincie Flevoland nog niet. De vlag bestaat uit 2 horizontale vlakken die door een golvende gele lijn gescheiden worden. In de linkerbovenhoek vinden we een witte fleur de lis terug. De gele lijn staat voor het golvende korenveld en akkerbouw, groen voor het vlakke weidelandschap en blauw voor het water waaruit de provincie is ontstaan. De Franse lelie komt uit het familiewapen van ir. Cornelis Lely, die de grondlegger was van de Zuiderzeewerken. De vlag van Flevoland werd officieel vastgesteld op 15 februari 1989.
Regels voor het hijsen van de provincievlag
Een provincievlag mag ten alle tijden gehesen worden. Deze mag dus het gehele jaar in de mast blijven hangen en hoeft ook bij zonsondergang niet uit de mast gehaald te worden. De provincievlag wordt vaak getoond bij overheidsgebouwen of door inwoners die een grote verbondenheid voelen met de provincie.
Bestel je provincievlag bij Vlaggen Unie
Bij ons vind je alle provincievlaggen in de meest voorkomende afmetingen, gemaakt van 115 gr/m2 polyester vlaggenstof. Koop jij je provincievlag bij ons dan profiteer je van het volgende:
✓ Standaard op voorraad, dus snelle levering
✓ Kleurecht en UV-werend
✓ Standaard voorzien van de juiste bevestigingsmethode
✓ Laagste prijsgarantie