Maak kennis met bekende vlaggen in Europa

Alle landen in Europa vallen onder de Europese vlag, maar hebben ook een eigen nationale vlag. Sommige landen hebben enkele decennia geleden een nieuwe vlag laten maken, andere landen hebben al eeuwenlang dezelfde nationale vlag. Vlaggenunie verkoopt van elk land in Europa de juiste vlag. In dit artikel vertellen we meer over enkele bekende vlaggen van Europese landen. Het gaat om de vlaggen van de landen België, Duitsland , Frankrijk en Spanje.

 

België

De Belgische vlag bestaat uit drie kleuren, die verticaal naast elkaar staan. Dit zijn van links naar rechts de kleuren zwart, geel en rood. De Belgische vlag mag door burgers gehesen worden, maar ook op gebouwen van de overheid zult u deze vlag zeker terugvinden. Er is een lijst beschikbaar met dagen waarop de vlag op deze gebouwen zelfs verplicht gehesen dient te worden. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan koningsdag, de geboorte of het overlijden van een van de leden van het Belgische koninklijke huis of de dag van de Wapenstilstand in België.

 

De oorsprong en betekenis van de kleuren

De driekleur van de Belgische vlag kent zijn oorsprong in de het wapen van het voormalig hertogdom Brabant. Het wapenschild van Brabant kende een gouden leeuw met een zwarte sabel. De kleuren van deze leeuw hebben voor de kleuren geel en zwart op de huidige vlag gezorgd. Verder had de leeuw rode klauwen en een rode tong. Om ook deze elementen van de leeuw op de vlag terug te laten komen, is de kleur rood ook aan de vlag toegevoegd. Deze kleuren zijn overigens bewust gekozen, om duidelijk te maken dat de Belgen in opstand kwamen tegen eerst de Franse overheersing en zich later ook duidelijk wilden onderscheiden van de Nederlanders.

 

De historie van de Belgische vlag

De Belgische vlag mag nu dan wel verticale banen hebben, maar rond het jaar 1830 bestond er ook een versie met horizontale banen. Lange tijd was er niet wettelijk bepaald in welke volgorde de banen hoorden te staan, noch of dit horizontaal of verticaal was. Uiteindelijk werd toch gekozen voor de verticale versie, waarbij de donkerste kleur het dichtstbij de stok geplaatst werd.

 

Duitsland

De huidige Duitse vlag bestaat uit drie horizontale banen, van boven naar beneden in de kleuren zwart, rood en geel. Dit is de officiële vlag van het land, maar er bestaat ook een versie met daarop het wapen van Duitsland in het midden. Deze vlag wordt gebruikt als dienstvlag.

De Duitse vlag is ook verkrijgbaar in een verticale variant, waarbij de volgorde van de kleuren zwart, rood en geel van links naar rechts loopt. Deze vlag hangt op overheidsgebouwen, maar vindt u bijvoorbeeld ook terug op scholen of in winkelstraten. De huidige Duitse vlag wordt ook gebruikt door burgers en op bepaalde dagen in het jaar is het zelfs verplicht deze te hijsen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan de Dag van de Arbeid of de Dag van de Duitse Eenheid. Behalve de nationale vlag, kennen de diverse deelstaten in Duitsland ook allemaal hun eigen vlag. Deze vlag kunt u los tegenkomen, maar ook in combinatie met de nationale vlag van Duitsland.

 

De oorsprong en betekenis van de kleuren

De symbolische betekenis van het gebruik van deze kleuren in de Duitse vlag, wordt op verschillende manieren uitgelegd. De Bondsdag noemt het gebruik van de kleuren een teken van de Duitse vrijheid voor alle burgers.

 

De historie van de Duitse vlag

De Duitse vlag zoals we deze tegenwoordig kennen, heeft reeds een lange historie. De vlag werd al gebruikt in de negentiende eeuw, maar is wel een aantal malen opnieuw erkend omdat er in bepaalde periodes een andere vlag in het land gevoerd werd. Dit was bijvoorbeeld het geval in de Tweede Wereldoorlog, tussen 1933 en 1945.

 

De Duitse vlag is er eentje die niet altijd gebruikt werd door het land, maar dat heeft hoofdzakelijk te maken met de oorlogen waarin het land verwikkeld was. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, werd de driekleur bijvoorbeeld vervangen door de rode swastikavlag. Toen de oorlog afgelopen was, werd deze vlag weer verboden. Er werd een paar jaar besproken welke vlag het land dan wel mocht voeren. In 1949 werd de huidige driekleur erkend voor gebruik in zowel West- als Oost-Duitsland en na de eenwording in 1990 bleef de vlag voor het hele land gelden. Vanwege de negatieve associaties die het gebruik van de Duitse vlag opriep in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog, werd deze niet massaal gebruikt. Eigenlijk is de vlag van Duitsland pas weer sinds enkele decennia wat populairder.

 

Frankrijk

De Franse vlag bestaat uit drie verticale banen. Beginnend bij de stok (van links naar rechts), zijn dit de kleuren blauw, wit en rood. De vlag kent meerdere bijnamen, waaronder de bekendste bijnaam Tricolore. De Franse vlag is op veel overheidsgebouwen terug te vinden, maar ook burgers mogen deze vlag ophangen. Ook in winkelstraten, bij scholen en bezienswaardigheden vindt u de Frans vlag vaak terug. De vlag wordt ook op veel Franse producten afgedrukt, zodat het duidelijk is waar deze vandaan komen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan Franse wijn, kaas en andere typisch Franse producten.

 

De oorsprong en betekenis van de kleuren

De kleuren rood en blauw van de Franse vlag, zijn afkomstig van het wapenschild van Parijs. Het wit van de vlag symboliseert de koning van Frankrijk. De Tricolore lijkt drie even brede banen te hebben, maar de witte in het midden is een klein beetje smaller dan de blauwe en de rode baan.

 

De historie van de Franse vlag

De Franse vlag zoals we deze nu kennen, stamt nog uit de periode van de Franse Revolutie. Toen zag de vlag er wel iets anders uit, namelijk met de kleuren in spiegelbeeld. De kleur rood zat bij deze vlag dan ook het dichtst bij de vlaggenstok.

In het jaar 1794 werd de huidige Franse vlag tijdens de Eerste Republiek voor het eerst officieel ingevoerd. In het jaar 1815 werd deze echter vervangen door de originele Franse vlag, die wit is met daarop gouden lelies. Echter, sinds de revolutie van 1830 wordt de Tricolore weer gebruikt. De Franse vlag symboliseert de revolutie, maar ook het ontstaan van de republiek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was een deel van Frankrijk bezet door de Duitsers. In dit deel van het land werd op dat moment de bekende Franse vlag nog gevoerd, terwijl in het niet-bezette deel de vlag van het vrije Frankrijk wapperde. Deze ziet er hetzelfde uit als de Tricolore, maar heeft in het midden het Lotharingse kruis staan. Het Lotharingse kruis staat symbool voor de vrijheid.

 

Spanje

De Spaanse vlag bestaat uit drie horizontale banen, in de kleuren rood, geel en rood (van boven naar beneden). De gele baan in het midden, is dubbel zo hoog als de rode banen. Verder is de Spaanse vlag ook voorzien van het wapen van het land. Dit schild vindt u terug aan de linkerkant van het gele deel van de vlag.

De Spaanse vlag vindt u terug op veel overheidsgebouwen in het eigen land, maar ook in het buitenland. De vlag mag niet uithangen tijdens zonsondergang en zonsopgang, tenzij deze goed verlicht is en dan ook nog alleen op staatsgebouwen. Op beschadiging en vernieling staan flinke straffen. De vlag mag ook gehesen worden in periodes van rouw. De vlag wordt dan eerst helemaal omhoog gehesen, waarna deze vervolgens halfstok komt te hangen.

 

De oorsprong en betekenis van de kleuren

De Spaanse vlag zoals we deze tegenwoordig kennen, is in 1981 pas officieel aangenomen als nationale vlag. Toch komt de vlag al veel eeuwen eerder voor in de Spaanse geschiedenis. Reeds in 1785 werd dezelfde kleurencombinatie al gebruikt voor vlaggen in dit land. De kleuren hebben geen symbolische waarde op zich, maar zijn dusdanig gekozen dat ze zich konden onderscheiden van veel gebruikte kleuren zoals bijvoorbeeld wit. Het gebruik van het Spaanse wapen staat symbool voor de wapens van vijf streken binnen het land zelf: León, Castilië, Aragón, Granada en Navarra. In het midden van het schild, ziet u het wapen van de huidige koninklijke familie van Spanje: het Huis Bourbon.

 

De historie van de Spaanse vlag

De Spaanse vlag is in de geschiedenis niet altijd hetzelfde geweest. Het land kent een vrij roerige historie, waarin diverse vlaggen gebruikt werden. De meest opvallende wijziging van de vlag, bestond uit het vervangen van de onderste rode baan door een indigo kleur. In het jaar 1939 besloot Franco toch weer de oorspronkelijke kleuren te handhaven. Hierop werd wel verscheidene keren een ander wapen gevoerd. Nadat de dictatuur beëindigd werd en het Spaanse koningshuis weer aan de macht kwam, werd uiteindelijk in 1981 de huidige vlag weer erkend.

 

Autonome regio’s en hun eigen vlag

Er zijn strenge voorschriften over de volgorde waarin de vlaggen dienen te hangen in Spanje, met name als deze samen met een andere vlag van bijvoorbeeld een autonome regio gebruikt worden. De volgorde ligt vast, maar veel autonome regio’s in het land die streven naar onafhankelijkheid voeren de eigen vlag in plaats van de nationale Spaanse variant. In regio’s zoals Catalonië en Baskenland zult u derhalve dan ook vaak de eigen vlag aantreffen, al dan niet samen met de nationale variant.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.