De bewogen geschiedenis van de Duitse vlag

  • Geplaatst op
  • 0
De bewogen geschiedenis van de Duitse vlag

In ons assortiment vindt u verschillende vlaggen van zowel de Nederlandse provincies als verschillende landen. Elke vlag heeft een eigen geschiedenis en een eigen verhaal. Het komt namelijk dikwijls voor dat de landen vlag zoals we deze nu kennen niet de oorspronkelijk vlag is. Dit ontwerp kan veranderen door oorlogen of een revolutie. Zo is er door de jaren heen ook wat veranderd in het design van de Duitse vlag.

Van zwart-wit-rood naar zwart-rood-goud

De Duitse vlag herkennen we tegenwoordig aan de horizontale banen met zwart, rood en goud. Maar dat is niet altijd zo geweest. Duitsland had van 1871 tot 1945 de naam het Duitse Rijk. En daar hoorde de vlag bij met zwart, wit en rood. Deze vlag was niet nieuw, maar oorspronkelijk het symbool van de Noord-Duitse Bond. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1919 veranderde dit naar zwart, rood en goud die symbool staan voor de vastberadenheid, moed en gulheid van het volk.

Echter nam het volk in de periode van 1933 tot 1945 afscheid van deze kleurensamenstelling, omdat dit alleen maar een herinnering zou zijn aan het verlies van de Eerste Wereldoorlog onder leiding van keizer Wilhelm II. In plaats daarvan werd de eerdere vlag vanuit de Noord-Duitse Bond weer teruggenomen als nationaal symbool. De vlag met hakenkruis (partijvlag van de NSDAP) werd aangenomen als tweede nationale vlag. Na 1945 aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd er door de Bondsrepubliek en de Democratische Republiek besloten om het doek met de kleuren zwart, rood en goud weer opnieuw te verwelkomen als de officiële vlag van het land Duitsland.

Vlagprotocol en Duitse feestdagen

Wat betreft het vlagprotocol wijken de regels rondom het ophangen van de Duitse vlag niet af van die van de Nederlandse vlag. Deze mag u ophangen tussen zonsopkomst en zonsondergang. Als u de vlag in de nacht wil laten hangen, dan wordt er wel van u gevraagd om de vlag goed te verlichten zodat de kleuren zichtbaar zijn. Dit kunt u eenvoudig oplossen door gevelverlichting aan te brengen of spots in uw tuin.

In Duitsland wordt de nationale vlag gehesen op de volgende dagen:

  • 1 mei – Dag van de Arbeid

  • 9 mei – Viering van de Schumanverklaring

  • 23 mei – Dag van de Duitse grondwet

  • 17 juni – De officiële viering van de Oost-Duitse opstand

  • 3 oktober – Dag der Duitse eenheid

Duitse vlag combineren met Nederlandse vlag

Is er sprake van meerdere nationaliteiten in uw huishouden? Dan is het natuurlijk mogelijk om twee vlaggen aan uw gevel te hangen wanneer er sprake is van feestelijkheden. De Rijksoverheid heeft met betrekking tot meerdere vlaggen ook een protocol opgesteld. In dit geval wordt u gevraagd om te zorgen dat beide doeken van dezelfde lengte zijn. De Nederlandse vlag hangt u op de ereplaats. Dit is de rechterkant als u met de rug naar de vlaggen toe zou staan. Wilt u nog een vlag van een derde land toevoegen of een ander doek zoals een provincievlag? Dan wordt u verzocht om de Nederlandse vlag op de ereplaats te hangen in het midden.

Hier kunt u uw Duitse vlag bestellen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.